utorok 17. októbra 2017

Starostlivosť o záhradu na jeseň

Jesenné upratovanie okolo rodinného domu alebo v záhrade je spojené s viacerými úlohami. Jednak sa treba postarať o záhradu a zazimovať rastliny. Takisto je potrebné pozrieť záhradný domček alebo dom a to, či je dostatočne pripravený na prípadné mrazy. V tomto článku sa budeme venovať tomu, ako čo najlepšie zazimovať záhradu a pripraviť ju na jeseň a zimu.



Máte v záhrade skleník? Začnite ním.

Ak máte v záhrade skleník, tak potom z neho odstráňte tienidlo, ktoré ste mali z leta. Dni sa čoraz viac skracujú, slnka je stále menej, preto je odstránenie letného tienenia nevyhnutnosťou. Takisto skleník vyčistite tak, aby sa dnu dostalo čo najviac slnečného tepla a svetla. Vyčistite aj odkvapové rúry, aby sa na streche skleníka nezachytávala voda. Takisto nezabudnite vyčistiť skleník z vnútornej strany, aby ste čo najviac znížili prežitie rôznych škodcov a chorôb. Vykonajte dezinfekciu skleníkových ciest a stojanov ako aj vnútornú stranu skla.


Zabezpečte proti mrazom domček na náradie

Všetci domáci kutilovia alebo záhradkári by mali mať záhradné domčeky na náradie. Je to priestor, kam si nielen v lete, ale najmä počas zimného obdobia odložíte všetky veci, ktoré nebudete potrebovať. A aby mal záhradný domček na náradie ozaj zmysel, tak musí byť chránený pred vlhkom, mrazom a zimou. Samozrejme, že si to nevyžaduje takú starostlivosť ako dom, ale na určité veci treba dávať pozor. Tie najdôležitejšie body sú:
  • Izolujte vodné trubky: ak domček na náradie má potrubie, potom ho izolujte izolačným materiálom.
  • Skontrolujte okná: záhradné domčeky na náradie majú veľakrát jedno alebo dve menšie okienka. Skontrolujte ich tesnenie, aby nevznikala vo vnútri zbytočná vlhkosť.
  • Strecha: takisto dajte veľký pozor na strechu. Skontrolujte ju tak, aby sa neprepadla pod prípadným nánosom snehu.
  • Pre viac tipov pozrite tento článok, kde nájdete užitočné tipy na prípavu domčeka alebo chatky na zimné obdobie.


Postarajte sa o trávnik

Ak je váš trávnik po lete zničený, tak potom je jeseň ideálnym obdobím na jeho revitalizáciu a oživenie. Odstráňte staré trávy a burinu a založte si kompost. Ak máte veľa machu, tak na trhu je veľa prostriedkov na jeho odstránenie. Dôležitou súčasťou údržby trávnika je hrabanie lístia. Lístie časom zhnije, čo je takisto dobré pre kompost, ale nie pre trávnik. Ak kompost ešte nemáte, tak práve jeseň je vhodným obdobím na jeho založenie. V tomto bode je dôležité spomenúť aj vyčistenie dvora od starého ovocia a plodov, ktoré takisto počas zimy zhnijú a budúci rok môžu spôsobiť problémy.



Dbajte aj o vaše náradie

Predtým ako definitívne odložíte všetko záhradné náradie do záhradných domčekov na náradie, postrajte sa aj o náradie, aby ste si ho na jar našli v dobrom stave. Kosačku dajte skontrolovať v servise. Náradie ako nožnice a orezávače nabrúste. Motyky, rýle, lopaty natrite olejom, aby cez zimu nezhrdzaveli. Drevené časti náradia ošetrite zase ľanovým olejom. Takto pripravené a ošetrené náradie môžete pokojne odložiť do domčeka na náradie a nájdete si ho vždy v dobrom stave.



Starostlivosť o flóru

Niektoré rastliny je pred zimou vhodné zostrihať, iné vytrhať, ale niektoré môžete kľudne v záhrade nechať. Trvalky sú rastliny, ktoré vyzerajú dobre po celý rok a v zima môžu vašu záhradu len oživiť. Patria sem najmä okrasné trávy a rastliny s hrubými stonkami a samozrejme, skalky.


Nezabudnite na prírodu v zime

Vytvorte zimné útočisko pre vašich operených priateľov, a to v podobe prístrešiu, jedla a vody. V zime, keď je všetko pokryté snehom sa len veľmi ťažko dostanú k potrave. Napĺňajte im búdky počas celej zimnej sezóny. Ak sa bojíte, že sa vám premnožia, tak to skúste brať pozitívne. Veľa vtáčikov sa na jar a v lete živí škodcami, ktoré ochránia vaše rastliny, trávnik a plody.


Ako sa staráte na jeseň o záhradu vy? Ako ju pripravujte na zimu? Ak ste nenašli tip, ktorý využívate, tak napíšte do komentov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Záhradná chatka má využitie po celý rok, darujte si ju na nový rok!

Záhradné chatky sú jednoduchšie, ale aj zložitejšie domy, ktoré využívame najmä v záhradách. Môžu predstavovať dominantu alebo môžu byť sú...